Animasyon Dublaj Seslendirme Nedir? Kimler Yapabilir?
Animasyon Seslendirme Nedir?
Bir takım olayların hayvanlar, bitkiler, cansız varlıklar kullanılarak bunların konuşmaya ve harekete dökülmesine animasyon diyebiliriz. Animasyon seslendirme yukarıda saydığımız varlıkların konuşturulmasıdır ve kendi başına bir sanattır. Animasyon seslendirme sadece ses kabiliyetine bağlı değildir. Bu işi yapacak kişinin seslendirilecek karakterler bağdaşması ve dinleyenlere bunun bir seslendirme olduğunu unutturması bu icraatı amacına ulaştırır. Öte yandan animasyon bir filmin seslendirilmesinde kişi sayısı karakterler kadar olabilir. Bu da bu işlemin çok kolay olmadığını gösteriyor. Bunu yapacak kişinin teknik bilgi ve ezber yeteneğinin yanı sıra hayal gücü ile doğaçlama yeteneğinin de olması başarılı bir seslendirme için önemlidir. Animasyon seslendirme kahramanları, yakından tanıdığımız usta sanatçılar olduğu gibi adını hiç duymadığınız ancak sesini çok beğendiniz kişiler de olabilir. Asıl olan sesin rolle bütünleşerek ortaya eğlenceli bir şeylerin çıkmasıdır. Animasyon seslendirebilmek için hem kişi becerilerine hem de teknik donanıma ihtiyaç vardır.
Animasyon seslendirme nasıl yapılır?
Seslendirme yapılabilmesi için bir stüdyo ortamını ihtiyaç vardır. Canlandırdığınız karakter ve kullanacağı kelimeler elinizde yazılı bir şekilde hazır bulunur. Stüdyo ile seslendirilecek figür arasında bir ekran, sesimizi daha düzenli çıkarmaya yardımcı bir mikrofon ve kulaklık kullanılır. Seslendirmesini yaptığımız şeyin sesini bu kulaklık sayesinde duyarak, bitiş başlayış tonlarını ve elimizdeki senaryoyu ve seslendirmesini takip ederek ayarlarız. İşin püf noktası diyafram denilen karın kasını sıkıştırmadan rahat bir seslendirme sağlamaktır bunun için ayakta durmanız daha doğru olur.
Film yerli ve ya yabancı olabilir bu sebeple yabancı bir animasyon seslendirme filmin çevirisine bakılarak yapılabilir. Senaryoda ağladı, sevindi şeklinde tabirler geçer bununla ilgili ses düzeyini ve şeklini sizin seçimleriniz belirler. Seslerin bire bir aynı olması düşünülmez, o sebeple en yakın ses düzeyini yakalamak için aynı jest ve mimikler yapılarak doğru sesi çıkartılmaya çalışılır. Bir yandan bu figürleri ekrandan takip ederken, diğer taraftan da kulaklığın ses gelmeyen tarafından kendi sesinizi dinleyerek kontrol edersiniz. Konuşmaların biraz da doğaçlama olması lisanlar arası farktan kaynaklanır. Çünkü dil çevreden ve toplumların yapısından etkilenir. Aynı kelimler bu sebeplerden dolayı farklı yorumlanabilir.
Animasyon Seslendirecek Kişide Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Yukarıda animasyon seslendirme işinin basit bir iş olmadığını, pek çok aşamadan geçtiğini belirtmiştik. Yetenek de önemlidir ancak, tek başına yeterli olmaz. Her işte olduğu gibi bu işte de başarının anahtarı bu işi sevmek ve benimsemektir. Mümkünse birkaç dil bilmek hiç fena olmayacaktır. Bu bilgi yabancı dilden animasyon seslendirirken ve duyguları yorumlarken çok yardımcı olacaktır. Animasyon daha çok çocuklara hitap ettiği için seslendiricilerin neşeli, sevecen ve macerayı seven kişilikler olmaları duyguları yansıtmaları açısından önemlidir.
Animasyon seslendireceklerin kişisel becerilerinin yanında ses eğitimi alması, düzenli uyku ve sağlıklı beslenme ile ses tellerin desteklemesi gerekmektedir. Diğer taraftan teknik aletleri iyi kullanabilmesi gerekli olduğundan, ses ayarlarını ve görüntü repliklerini kendisi düzenleyebilmelidir. Her ne kadar çocuklara hitap ettiği düşünülse de, her yetişkinin çocuksu bir yanı vardır ve animasyonları herkes sever. Hatta bazı başarılı animasyonlar artan beğeni taleple birlikte dördüncü, beşinci filmlerini bile çıkartırlar.