Belgesel Seslendirme Nasıl Yapılır? Kimler Yapabilir?
Seslendirmesi olmayan bir belgesel düşünün. Ne kadar ekranda bulunan resimleri takip edersiniz? Çok uzun sürmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Sadece ekrana bakmak ve geçen görüntüleri takip etmek ne kadar eğlenceli olabilir ki? Belgesellerde aslında bir hikâye vardır ve kurgu yapılarak size sunulur. Bir hayvan belgeselini düşünün önünüzde gezip duran hayvanlar ne yer ne içer görürsünüz fakat yakın çekilen bir hayvanı önünüze koyduklarında ve onların tüyleri hakkında verilen bilgiyi duymadığınızda derisi ile ilgili detaylardan haberiniz olmadığında sadece yakından çekilmiş bir hayvan olarak kalır. Belgesel dediğimizde sadece bir hayvan belgeseli olarak değil bir şehir belgeseli izlediğinizi düşünün. Sokak sokak gezen insanlar sizlere birkaç park, evler, müzeler gezdiriyor fakat bunların bir hikâyesi var. Bir müzede bulunan tuzluk sizlerin mutfağındaki tuzluktan farklıdır. Ne kadar zaman önce bulunduğunu, ne için ve nasıl kullanıldığın, tuzluğun o dönem için ne ifade ettiğini bilmezseniz, duymazsınız dahası izlemezseniz sizin için sadece bir tuzluk olarak kalacaktır. Öncelikle belgeselde ki görüntülerin seslendirilmesi şarttır.
Belgesel seslendirmesi nasıl yapılır?
Belgesel görüntüsünün ekrana yansımasıyla birlikte görüntünün seslendirme yapacak kişinin sesiyle, vurgusuyla, ses rengiyle, tonlamalarıyla oynayarak görüntülere can vermesidir. Ekrandaki görüntüye göre kişi sesini kullanır ve görüntü ile ses birlikte hareket eder. Böylece belgesel seslendirme kısmı tamamlanır ve diğer detaylar montajla vs. ile ilgilidir, tamamlanır.
İyi bir belgesel seslendirme nasıl olmalıdır?
Belgesel seslendirme sanıldığı kadar basit bir iş değildir. Çoğu kez sevdiğiniz belgeseli izlerken seslendirme belgeselden önde ilerler ve ya görüntüler seslendirmelerin gerisinde kalmıştır. Bu belgeselin çok iyi bir seslendirme yapılmadığını gösterir. Sorun sadece seslendirmelerin önden gitmesi ve ya arkada kalması değildir. Aynı zamanda sesin belgesele oranla kalitesiz cızırtılı diyebileceğimiz bir hal alması da belgesel keyfinizin yarıda kalmasına neden olmaktadır.
Doğru bir seslendirme yapılması çekilen belgeselin gündemden düşmüş olsa üzerinden yıllar geçse bile konuşulmasını sağlar. Belgesellerdeki doğru, belgesel seslendirme ile bugün hala konuşulan isimler vardır. Bu sizlere doğru seslendirmenin neden bu kadar önemli olduğunu da kanıtlamaktadır. İyi bir seslendirme buradan yola çıktığınızda öncelikle belgeselde bulunan görüntülerle eş zamanlı ilerleyen seslendirmelerdir diyebiliriz.
Belgesel seslendirmesini kimler yapabilir?
Belgesel seslendirmeleri herkesin yapabileceği bir iş değildir bu nedenle de çoğu zaman aynı sesler kullanılır ve yeni sesler bulunmakta zorlanırlar. Öncelikle reklam ajansları gibi belgesel seslendirme yapacak kişilerin de başvurduğu ajanslar vardır. Seslendirme yapacak olan kişi bunların arsından belli özelliklere göre seçilir. Eğer iyi bir belgesel takipçisiyseniz sizde belgeseller de kullanılan seslere dikkat etmişsinizdir. Eğer canlı bir belgesel sunumu yapılmıyorsa kullanılacak sesin hem görüntülere hem de hikâyeye uygun seçildiğini fark etmişsinizdir. Belgesel seslendirmede seçilen ses kadar önemli olan bir detay daha vardır ki o da sesin kalitesi ve kişinin diksiyonu.
Aslında bir seslendirme işinde, belgesel ve ya başka bir alan olabilir bu, sesin aklınıza gelebilecek her özelliğine bakılır. Bu çıkarılacak iş bakımından son derece önemlidir. Siz iyi bir belgesel izlediğinizde burada kullanılan sesi yıllar sonra hatırlayabilmelisiniz diye düşünülerek sesler seçilir. Herhangi bir ton kriteri konulamaz çünkü belgesele göre seçilecek olan ses çok tiz ve ya çok kalın da seçilebilir.