Blog Haber

Back to Blog Haber
Korece Seslendirme

Korece Dublaj Seslendirme Örnekleri

Kültür, bir millete ya da topluluğa ait bilim, düşünce, ahlak, eğitim, sanat gibi alanların tümüdür. Dil ise genel anlamda, his ve düşünceleri, doğrudan ya da dolaylı bir biçimde aktaran araçtır. Dil teknik bakımdan üçe ayrılır. Bunlar; hareket dili, konuşma dili ve yazı dilidir. Hareket dili, insanın jest ve mimikleri ile vücudunda doğru hareketler kurarak kendini ifade etmesidir. Konuşma dili, insanın bir başkası ile kurduğu sesli iletişim biçimidir ve günlük hayatta en çok kullanılandır. Yazı dili ise, bir ülkenin konuştuğu dilin yazıda kabul edilmiş formatıdır, her türlü duygu ve düşüncenin yazıya aktarılmış şeklidir. Coğrafi bakımdan milli ve yabancı olarak ikiye ayrılan dilde, yabancı dil ile sesli dilin kesişimi yani seslendirmeyi ele alalım.

Seslendirme, sesin kayıt yada çekimin ardından üzerine işlenmesidir. Dublaj olarak da bilinen seslendirme, sinemadan kısa filme, animasyondan dizi filmlerine kadar hemen hemen her türlü medya ortamında kullanılabilir. Stüdyo alanında yapılan seslendirme için mikrofon, ekran ve kulaklığa gerek duyulur. Mikrofon, sesi kaydetmek, ekran, kaydedilen sesin film ya da animasyon her ne ise onun orijinal halini görebilmek ve kulaklık, seslendirme yapılacak olgunun orijinal halini duyup ona göre seslendirme yapmak için kullanılır. Peki, bu seslendirme nasıl yapılır? Diyelim ki bir film için seslendirme yapılacak. İlk önce, kulaklık takılır ve filmin orijinal hali dinlenir bu arada kullanılan ekrandan film izlenir.

Seslendirme yapacak kişinin elinde orijinal ses çevirisi yazılı olarak bulunmak zorundadır ve kişi görüntüyü izleyerek metni okur. Bu iş göründüğü kadar kolay olmamakla birlikte, en ince ayrıntısına kadar dikkat edilip, ince eleyip sık dokunması gereken bir iştir. Örneğin, bir filme Korece Seslendirme yapacaksanız yabancı dilde aktarılan bu filme iyice odaklanıp hal ve hareketlerini kavramanız, aynı anda gülebilmeniz hatta aynı şekilde gülebilmeniz gerekmektedir.

Ekran ve orijinal sesler iyice takip edilip kusursuz bir senkronizasyon elde edilmelidir. Kültürün de içinde olduğu bu işte, Türkiye’ye son zamanlarda sanal alem başta olmak üzere çeşitli alanlarda damgasını vuran, dizileri, filmleri, animasyonları yayınlanan Kore ülkesinin Korece Seslendirme konusundan bahsedelim. Her yabancı dilde olduğu gibi, bu dilin de seslendirmesini yapmak için aynı işlemleri titizlikle yapmak gerekmektedir. Türkçe ile pek de benzerliği olmayan bu dilin seslendirmesini yapmak ise daha da özen ister. Bu işi yapmak için Korelilerin mimiklerini anlamak, konuşma tarzlarını kavramak ve kendi içinde bir bütün ve akıcılığı sağlamak gerekir. Ayrıca farklı iki dilin anlatmak istediği sözler dil yapısına göre aynı sürede konuşulamayabileceği için, seslendirme sürelerinin iyi tutturulması da büyük önem taşır.

Korece hem Kuzey Kore’de hem de Güney Kore’de kullanılan dildir. Günümüzdeki kullanılan alfabesi de ağzın şekline göre biçim almış Hangul adlı alfabedir. Korece Seslendirme yapmak için Korece dilini araştırmak, hakkında bilgi sahibi olmak, çevrilmiş farklı eserlere bakıp fikir edinmek, seslendirmeyi yapmak açısından büyük ölçüde faydalı olacaktır. Öte yandan, Kore dilinde yayınlanmış dizi, film ya da animasyon izlenerek o dilin yapısını, sesin niteliğini, tarzını anlamak Korece Seslendirme yapmak isteyen kişi bakımından büyük bir bonus olacaktır.

Bu tür seslendirmeyi kendine meslek olarak benimsemiş bir kimse bu işlemi tekrarlayarak pratik yapıp, işinde çok başarılı bir hale gelebilir. Korece, şekillerle yazılan ve farklı tonlamalarla konuşulan bir tür dil olması nedeniyle seslendirme bazında diğer dillere nazaran daha çok uğraş gerektiren bir iştir ve buna göre yapılmalıdır.

Korece Seslendirme Örnekleri: Korece Seslendirme

Share this post

Back to Blog Haber