Mağaza Anons Seslendirme Satışları Arttıyor!
eMarketer’ın yaptığı bir araştırmaya göre, ABD’de akıllı telefonların alışveriş için kullanılma oranı %82. Google’ın yaptığı bir başka araştırmaya göre de, akıllı telefon kullanıcılarının %42’si mağaza içindeyken ürün araması yapıyor. Yani akıllı telefon kullanıcıları, akıllı telefonlarını bir mağazaya alışveriş yapmak için gittiklerinde de yanlarında taşıyorlar ve akıllı telefonlar mağaza içinde de alışveriş için kullanılabiliyor. Bu sebeple, mağazaların mobil ticarete bakış açılarını genişletmeleri ve güncellemeleri gerekiyor.
Mobil uygulamalar, mobil veya masa üstü websitelerinden farklıdır ve bazı teknolojilerin yardımıyla, mobil uygulama yüklü akıllı telefon sahibinin mağazada olup olmadığı tespit edilebilir. Bu şekilde, alıcıya çeşitli tekliflerde bulunabilir veya alıcının mağazamızdaki alışveriş deneyiminde yardıma ihtiyacı olup olmadığını öğrenebiliriz. Mağaza içinde akıllı telefon kullanan müşterilerin deneyimlerini daha keyifli, verimli ve kârlı hale getirmek için mağazalar bazı taktikleri kullanabilir. Bu taktiklerden üçüne bir göz atalım:
1- Mobil uygulama içinde harita kullanmak
Özellikle çok çeşitli ürün satan mağazalarda müşterilerin bir ürünü bulmak için biraz uğraşma ihtimali yüksektir. Mağaza Anons Seslendirme ile yapılan ürün ve tanıtımların müşteriler açısından daha dikkat çekici olduğu ce satışları da gözle görülür oranda arttırdığı ispatlanmıştır. Müşteriler her zaman bir satış asistanı bulamayacağı gibi, birçok müşteri de satış asistanlarıyla haşır neşir olmamayı tercih edebiliyor. Müşteriler, kendi kafalarına göre takılmak istiyorlar ve akıllı telefonlar bunun sağlanmasını son derece kolay hale getirme potansiyeline sahiptir.
Mağazalar, mobil uygulamalarına bir ürünün hangi reyonda, hatta hangi rafta olduğunu gösteren detaylı haritalar ekleyebilirler. Çok geniş bir ürün yelpazesine sahip Target mağazaları, akıllı telefonların tüketicilerin günlük yaşamlarında en çok kullandığı eşya olduğunu belirtiyor ve ticari mobil uygulamasının satışlarını artırdığını ifade ediyor.
Burada mağazaların dikkat etmesi gereken şey, haritaları kendilerinin de kullanarak doğruluk oranını kontrol etmesidir. Haritalı bir mobil uygulamayı kullanıma sunmayı düşünen mağaza, bu haritanın tanıtımını yapmalı ve kullanıcıların haritadan nasıl faydalanacağı konusunda da bilgi vermelidir.
2- Mobil kuponlar, promosyonlar veya indirim teklifleri sunmak
2014 yılında dünya çapında 560 milyon kişi mobil kuponlardan yararlanmıştır. Bu miktarın önümüzdeki yıllarda artma ihtimali de yüksektir. Mesela Target’ın yalnızca mobil kuponlar içeren Cartwheel uygulaması, mobil ticaret alanında en çok kullanılan uygulamalardan birisi olmuştur. Lokasyon bazlı teknolojiler yardımıyla, mağaza uygulamasını içeren akıllı telefon sahipleri mağazaya giriş yaptığında tespit edilebilir ve kullanıcının bulunduğu reyona göre indirm teklifleri sunulabilir. Mesela kolonya reyonunda duran bir kişiye kolonyalarda %20 indirim kuponu teklif edilebilir.
Burada şunu da hatırlatmak gerekir: Kasada kullanılabilecek mobil kuponlar için, yalnızca barkod okuyan lazer tarayıcılar yerine akıllı telefon üzerindeki kodları okuyabilen optik tarayıcılar kullanılmalıdır. Mobil uygulama üretmeyi düşünen mağazaların bunu da bilmesi gerekir.
3- Alışverişi eğlenceli hale getirmek için uygulamaya oyun havası vermek
Shoe Carnival adlı ayakkabı firmasının mobil uygulamasında bir sunucu geziyor ve mağazadan alışveriş yapan müşterilerin indirim kazanabileceği çarkıfelek oyunu tarzı bir Tasarruf Çarkı çevrilmesini sağlıyor. Burada çark belirli bir miktarda indirim bölmesinde durursa, müşteri ayakkabısını kasada indirimli satın alıyor.
Kullanıcıların dikkatini çekebilen, gerçekten işine yarayabilen ve kullanıcıların alışveriş deneyimini eğlenceli hale getirebilen uygulamalar, mağaza içi satışların artmasını sağlayabilir. Burada mağazaların yapabileceği en akıllıca şey, insanların zihninde “hoş, bol indirimli, eğlenceli veya işe yarar alışveriş uygulamasına sahip mağaza” olarak yer edinmektir.