Back to Blog Haber
Melodik Seslendirme

Melodik Seslendirme Teknikleri

Çoğu tecrübesiz şarkıcı, nadiren kendi ses aralığındaki tonları kullanır ve bu şekilde bir düşünceyle de bu işi yapamayacaklarını düşünürler. Fakat bu seslendirme sanatçılarının %99’undan fazlası doğru tonlama ve limitleri zorlayarak seslendirme yapabilir. Melodik Seslendirme, stüdyo ortamındaki bir seslendirme sanatçısının tıpkı notalarda olduğu gibi inişli çıkışlı bir şekilde, zaman zaman hızlanarak zaman zamansa yavaşlayarak yapılan bir seslendirme tekniğidir. Bu iniş ve çıkışlar seslendirme projesi tamamlandığında melodik seslendirme olarak anılırlar. Melodik seslendirme sadece seslendirme aşamasında değil aynı zamanda Jingle Seslendirme projelerinde de uzun yıllardan bu yana kullanılan bir tekniktir sndicate song olarak kullanılan bu metod ile özellikle 90 yılların sonunda başta ulusal radyolar olmak üzere bu tekniği jingle’larında sıkça kullanmışlardır.

Jingle Şarkıcılığına başlamak için önce evrensel notalar ve melodilerle sürekli olarak çalışan, Jingle seslendirmeye başlamak için basit bir melodiyi belkide Türkçeye uyarlayarak şarkı söylemeye başlamak ve bunu yaparken göğüs sesleri ile söyleyerek başlamak isabetli ve en doğru adım olacaktır. Bunlar, günlük konuşmalarımızda bir çok insanın konuştuğu ve ses ürettiği yerlerin aralığıdır. Zaman geçtikte sonra diyafram kullanımı ve seslendirme yeteneğinizi nasıl geliştireceğinize dair çalışmalar yapabilirsiniz. Tüm bu adımlar sonrası vücudunuz nasıl konuşulacağını ve hatta nasıl şarkı söyleyeceğinizi bildiği için vücudunuza ve ses kaslarınıza doğru sesleri daha az enerji ile nasıl çıkarabileceğinizi öğrenmiş olursunuz.

Melodik seslendirme temelleri ile bir şarkı söylemek için bu 3 adımı kullanın:

• Şarkının ilk giriş dizelerini düşük ses tonunda melodiye bağlı kalarak başlatın. Konuşur gibi şarkı söylemeye çabalayın unutmayın çoğu insan çok popüler bir olan şarkının en çok melodiye vurgu yapılan nakarat kısımlarını hatırlar ve bilir.

• Şimdi “yarasa” kelimesindeki ünlü harfle aynı melodiyi söyleyin. “B” harfini sesli harfin önüne koyun ve her notayı “ba” sesine koyun. Çıkarmaya çalıştığınız bu sesleri güzel ya da melodik yapmaya çalışmayın.

• Sözlere geri dönün ve “ba” sesi için de kullandığınız bu sesleri yüksek sesle söylemeye çalışın. Yine, güzel bir ses çıkarmaya ya da çıkardığınız bu sesi güzel yapmaya çabalamayın.

Yukarı da anlattığımız bu üç adım ile pratikler yapmak melodik seslendirme aşamasına girmek için en etkili yollardan biridir, sonraki adım, yüksek ses seviyesinde şarkı söyleme ve koordinasyon ile tanışmaya başlamaktır.

Share this post

Back to Blog Haber