Blog Haber

Back to Blog Haber
Torrent Terimleri & Anlamları Sözlüğü

Torrent Terimleri & Anlamları Sözlüğü

TERİM AÇIKLAMA

Unrated

Normal filmde belirlenen sürelerden çok daha uzun veya biraz daha uzun olabilir.Örneğin , bir filmin süresi normal şartlarda 95 dakika olsun. Unrated versiyonlarda bu süre 97 dakikaya ya da 105-110 dakikalara veya daha fazlasına çıkabilir. Ayrıca , Unrated sürümlerde kesilmiş sahnelere de yer verilmiş , herhangi bir sansür kesinlikle uygulanmamıştır.O yüzden kanlı sahnelere veya cinsel içerikli sahnelere “fazlasıyla” rastladığınızda uyarmadı demeyin.

Region 5(R5)

Stüdyo kayıdı üzerinden alınan videolardır.Görüntü bakımından genellikle DVDRip’e oldukça yakınlık gösterir. Ancak bozuk görüntüsü olanlara da rastlamak mümkündür.En büyük problemler ise sestedir.Çok rahatsız edici sorunlar görebilirsiniz. Film vizyona girdikten çok geçmeden bu tarz ripler düşmeye başlar. R5 ile kaydedilen şey 5.bölge ülkelerine ait olanlar , yani Rusya’dandır. Bu yüzden R5 filmlerin dili de genellikle Rusça’dır.Kamera’dan ses alınır , bu sürüme yapıştırılarak piyasaya sürülür.

MultiSub

Çok sayıda dilin altyazısını barındıran DVD sunumlarının isimlerinde bir ibare olarak bulunur.MultiSub ibaresi görüyorsanız , o sunumda Türkçe altyazı olma ihtimali yüksektir.

Full Screen

Full Screen ekranı tamamen kaplayan riplerden oluşur.

Wide Screen

Wide Screen ise bildiğimiz gibi ekranı tamamen kaplamıyor ve kaliteyi daha rahat görüyorsunuz.

PDTV

Bildiğimiz dijital TV. TV’den alınıp kaydedilen dizilerde sıkça görürüz bu ibareyi. Paylaşım ağlarına da PDTV etiketiyle düşer.Çözünürlük bakımından çok iyi olduğu söylenemez.Dijital TV’yi destekleyen TV kartları var biliyorsunuz. Bu kartlar sayesinde PDTV’lerin oluşturulduğu söyleniyor.PDTV’nin diğer bir isminin kimi zaman DVBRip şeklinde kullanılabileceğini , DVBRip’in DVDRip’le karıştırılmaması gerektiğini unutmayalım. HDTV şeklinde geçen dizi sunumlarının PDTV’ye göre çok daha fazla tercih edilebileceğini de göz ardı etmeyelim.

X264

Yeni teknoloji bir sıkıştırma yöntemi kullanılıyor.Bir çeşit çözücü.HD filmlerde görebilirsiniz.MKV uzantılı dosyaları barındırıyor genellikle.Kodek türü denebilir.Bir ve birden çok altyazıyı videoya yapıştırmaz , tek bir dosya içinde barındırabilir.Ancak altyazı senkronu yaparken ben çok zorlanmıştım bu X264’e. Bilmiyorum sizde nasıl olur ama. X264 uzantılı dosyaları açabilmeniz için özel kodek veya kodek paketleri(K-lite önerimdir) bulundurmanız gerekiyor.Forumumuzda X264 ile ilgili detaylı başlıklar bulunmakta.

HD- DVD

Yüksek kaliteli videolar için kullanılıyordu. Ancak BluRay ile olan rekabetini kaybettiği için geliştirilmesi Toshiba tarafından durdurulmuştur.Daha doğrusu Toshiba’nın HD sürücü vb ürünlerinin üretimini durdurması HD-DVD’yi yapan firmaların rekabeti kaybettiklerini açıklamasıyla bu iş sona ermiştir.

Director’s Cut

Çıkarılmış sahneler içerir. Yönetmen tarafından bizzat yapılır. Yönetmenin sözlerine yer verilir.Tamamen yönetmen kesip biçmesi. Yönetmen kendi isteği doğrultusunda filmi ayarlar.Sanki baştan düzenlenmiş gibi hissedersiniz.

BluRay

Yüksek kaydetme kapasitesiyle çok kaliteli videoların dağılması için kullanılan üstün bir teknoloji.Riplenmemiş halinin BluRayDisc halinde sunulup boyutlarının 25 GB – 40 GB arasında değişebildiğini görebiliyoruz.Yazılabilmesi için BluRay Yazıcı , BluRay Oynatıcı bir sürü ıvır zıvır gerekiyor. BluRay’in riplenmiş ismi BRRip veya BDRip şeklinde geçebilir.Boyutları küçük sayılabilecek(max 2.5 GB) ve Divx oynatıcıların dostu BRRip-AFR sunumlar var mesela ya da 720P olarak geçen BluRayRipler var.

480P

SD formatında. Çözünürlükleri 640×480 veya 720×480 olabilir. Çok önemli bir tanım değil.Gerçek BluRay teknolojisi için 720P – 1080P tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır.

576P

SD formatında. Çözünürlükleri 720×576. Buna da detaylı şekilde değinmiyorum. Fazla anlatılacak bir şeyi yok zaten.

720P

High Definition yani çok yüksek kalitede video dosyalarıdır. Çalıştırmak için iyi bir sisteme sahip olmak gerekir.Eğer HD izleyecek ekipmanınız varsa izlenmesi oldukça keyiflidir.Çözünürlüğü 1280×720’dir.Boyutları genelde 4 GB kadardır. Ancak yüksek boyutlu olabilenleri de vardır.Filmdeki sahnelere , süresine göre her şey değişebilir.BluRay’den riplenmiştir.

1080P

720P’den çok daha iyisini düşünün. Çözünürlüğün 1920×1080 olduğunu da unutmayın. Genellikle 8 GB kadar boyutu var. Yine süreye , kaliteye , sahnelere vb faktörlere göre boyut değişilik gösterebilir.Orijinal BD’den riplenmiştir.

1080i

Yüksek çözünürlüklü video türü. Geniş ekran TV’lerde hep görüyoruz bu ifadeyi.720P’ye göre çok daha keskin ve güzel görüntüler elimize veriyor. 16:9 ekranı da desteklemekte.AC3/DTS desteği de var.

Extended

Sinemalara çıkan filmlerde göremeyeceğiniz sahneleri bulunduruyor.

Anniversary Edition

Eskisiyle büyük farklar gözlemlemeyiz. Yeni sahneler sıklıkla eklenmez. Zaten bir filmin 20.senesi falan olunca piyasaya çıkıyor.

Special Extended

Extended’den belirgin bir farkı yok. Birkaç görsel öğe , DVD’lere katılan özel menüler şunlar bunlar ekleniyor. Müşterinin kendine hitap için daha doğrusu kendini sattırmak için kullanılıyorlar genelde.

Uncut

Unrated ile benzer nitelik taşır. Sinemalara girerken mesela cinsel içeriği, küfürü veya vahşeti/korku öğeleri nedeniyle bazı filmlere yaş sınırı konulduğunu görüyoruz. Ancak UNCUT sürümlerde bu sınırlara neden olan sahneleri görebilirsiniz.

Theatrical Cut

Film sinemalarda nasıl gösterildiyse o şekilde.

Extended Uncut

Extended ve Uncut için verdiğim tanımlara bakın. Sonra bu tanımların birleştirildiğini düşünün. İşte Extended Uncut o dur.

Special Edition

Kısaltması SE şeklinde verilir. Bazı “özel” şeylerin (sahne arkası konuşmalar, kostümler vs) verilebileceği bir sürümdür.

Limited Edition

Kısaltması LE şeklinde belirtilir. Sınırlı sayıda piyasalara CD/DVD olarak çıktığının göstergesidir.

Alternate End’s

Alternatif son demek. Mesela bir filmin sonu kötü bitiyorsa, alternatif bir son çıkarılır bazı filmlere. O sonda da iyi bitirirler filmi.

DVD5

DVD5 bildiğimiz 4.5 GB kadar boyutu olan DVDlerdir. (DD5 olarak geçebilir)

DVD9

DVD9, çift katmanlı yani Double – Layer DVD’lerdir. 8 GB gibi bir miktar depolayabilirler.

MenuFix

Orijinal DVD sunumlarında kimi zaman bu etiketi görürsünüz. DVD menüsünde bir problem varsa onun giderilmesi amacıyla MenuFix dosyası sunuyorlar.

AudioFix

Seste bozukluk varsa bu bozukluğun yok edilmesi amacıyla çıkarılan bir eklenti.

BoxSet

Paket sunumlar. Diziler olabilir , filmler olabilir, DVD’ler olabilir. Bir koleksiyon sunumunda bu ismi görebilmeniz mümkündür.

MultiAudio

DVD sunumlarında görebileceğimiz bir ibare. Sesler için kullanılır.Bu tarz bir şey görürseniz Türkçe ses desteği olup olmadığına bakabilirsiniz.

D1 , D2 & D3

İngiltere için piyasaya sürülen DVDlere D1 denir. İngilizce dil vardır. BBFC sansürü kullanılır. D2 ve D3 İngiltere ve İrlanda Cumhuriyeti’nde satılmayan DVDler için kullanılan bir terimdir. D4 ise tüm Avrupa’yı kapsamaktadır.

VC1

BluRay/720P/1080P sunumlarda görebileceğiniz bir terim.

DSR ve DSRip

TVRipler için kullanılan bir kavram. PDTV ile benzerlik gösteriyor. 480 i olarak geçen sunumların ismini DSR olarak adlandırıyorlar. Diziler için kullanılan bir terimdir.

AFR

AFR deyimi; “Advanced Filesize Regulation”‘un kısaltmasıdır.
Bunun anlamı Divx formatında filmler için kullanılan ve afr olarak belirtilen yüksek “birrate”e sahip dağıtımdır.Bir ripin AFR sayılabilmesi için; DVD’den ripleniyorsa kaynak dvd’nin “DVD9” yani “Ham Sıkıştırılmamış” DVD olması zorunludur. DVD9 yani 8,5 gb’lık dvd’lerden rip yapan gruplar sayılıdır. Genelde 1.46 GB, 2.32 GB, 2.92 GB gibi boyutlarda olurlar.Scene gruplarından farklı olarak bunlar cd boyutu olan 700Mb’tan bağımsız olarak filmleri riplerler.Unseen,prodji,ltgr gibi gruplarafr grubuna dahildir.Scene gruplar için hız, Afr gruplar için kalite önemlidir.

Mkvcage, Ett, YSF.AM, PRODJi, DZ0N3, Ellroy, [gx] gibi grupların yaptıkları ripler. Scene kurallarına bağlı kalınmaz. Scene sunumlardan her zaman daha geç çıkar. Boyutları 1.45 GB – 2.5 GB arası değişir. Amaç mümkün olduğunca hem görüntüde hem de seste en iyiyi yakalamaktır. Tabii ki yeni teknoloji HD’ye yetişemeyeceğini biliyoruz. Ama HD’den sonra gelen en kaliteli kaynak diyebilirim şu an için.

Blu-Ray Disc 9

HD filmler için kullanılan bir terim. Kimi zaman BD5 ibaresi görürseniz onun da DVD9 – DVD5 olayındaki gibi BD 9 – BD 5 şekline benzer bir karşılaştırma olabileceğini unutmayınız.

Untouched DVD

Sunumlar üzerinde yazan direkt bir bilgi değildir. NFO’larda görürsünüz. DVD Untouched yazar. Anlamı “dokunulmamış” DVD demektir. Bunun ortaya çıkardığı şey de sıkıştırılmamış olmasıdır. Dolayısıyla daha kalite ripler çıkarılabilmektedir.

SubFix

Sunumlara çıkarılan altyazılarda problem olduğunda onun giderilmesi için çıkarılan tamir dosyası.

Retail

Gerçek kaynak DVD’dir. Yani kaynağın sahte çıkma gibi bir durumu yoktur. DVDRipler için kullanılıyor. Çok tartışılan durumlarda gruplar riplerinin ismine Retail DVDRip ekleyerek tartışmalara son veriyorlar.

Avi

Günümüzde kullanılan en eski container’dır.Container dosya içerici dosya formatı gibi saçma bir şekilde tercüme edilebilse de çok ta yanlış bir tanım olmaz sanırım.Bir dvd film genelde 4 çeşit dosya içerir.Görüntü,ses,altyazı ve bölüm bilgileri.İşte .avi bunların ikisi olan görüntü ve sesi içerebilir ama diğerlerini içeremez.İşte bu diğer iki içeriği de bir filme eklemek istediğinizde .avi yetersiz kalır.Bu durumda .mkv. veya .ogm container’ının kullanılması gerekir. Avi Windows’un problemsizce açabildiği yegane formattır.

BDRip

Bluray ripin iki çeşidinden biri. Bdrip’te film direk blu-ray’den riplenir.Diğer çeşidi olan Brrip ise bdrip’in yeniden riplenmesi ile oluşturulur ve genelde .aviformatında olur.

Blu-ray

İngilizce “Mavi ışın” anlamına gelen blu-ray yeni nesil disk formatıdır.Bu diskler tek yüzde 27 tek yüze 54 GB veri taşıyabilmektedir. DVD formatında okuyucu ışın650nm iken blu-ray’in okunabilmesi için gereken dalga boyu 405nm’dir. Bu da DVD okuyucuların bu diskleri okuyamayacağı anlamına gelir.Bu gün sıkıştırılmamış bir full hd bir filmin 50gb’lara varabildiğini düşünürseniz artık gerekecek sanırım.

Bluray Rip

Blu-ray filmlerin genelde x264 codec’i ile sıkıştırılıp DVD boyutuna (4.3-8 GB arası) getirilmiş hali. İlk seyrettiğinizde yüzünüze bir gülümseme yayılır.Sonra etrafınıza bakınmaya başlarsınız acaba gerçek dünya da bu kadar net mi diye.Defalarca filmi durdurup oyuncuların yüzündeki kırışıklıklara,tek tek görünen saç tellerine bakarsınız hayran hayran.Sonra göz alışır acaba bu indirdiğim filmin kalitesi mi kötü diye düşünürsünüz.Ama en kötü tarafı fena alışırsınız.Çözünülürkleri1280x720 civarıdır.Release’lerde genelde .720, X264 yada bluray olarak geçerler.Uzantıları genelde .mkv olur ve bdrip ve brrip olmak üzere iki türü vardır.

Cam

Sinemaya gizlice sokulmuş bir kamera ile çekilmiş filmlerin dağıtımına verilen addır.Scene kurallarına göre sinemada seyirci varken çekilir, kamera amatördür ve ses ile görüntü aynı anda yakalanır.Uzak durunuz.

Divx

DVD kalitesine çok yakın fakat DVD’ye göre çok daha ufak boyutlara sahip video dosyalarının sıkıştırılma yöntemi. MPEG-4 Part 2 sıkıştırmayı kullanır.Bu kalite ve boyut arasında oldukça iyi sayılabilecek bir denge sağlayan bir yöntemdir.Açık kaynak olmaması yüzünden scene release grupları 2004 yılından beri kullanmamaktadır.Artan bant genişlikleri ile yavaş yavaş yerini bluray riplere bırakıyor.

Dual AC3

Bir filmin 2 adet ac3 içermesidir. İstenilen sesi dinlemek için ses kanalları arasında geçiş yapılması gereklidir, bunun için de uygun bir player kullanılmalıdır.

Dvdrip

DVD’den riplenmiş genelde 1 yada 2 cd boyutunda olan divx. Görüntü kalitesi özellikle 2 cd olanlarda tatmin edicidir. Dvd tabanlı release’lerin en kalitelisidir.

H.264

Kaliteli bir videoyu internetten tam ekran ve canlı olarak seyretmemizi mümkün kılacak olan sıkıştırma teknolojisi. Arkasında Apple ve Microsoft var. Firefox veOpera ise ogg theora’yı destekliyorlar. Html5’in en çetrefilli konularından biri. Açık kaynak olmadığını belirtmekte fayda var.

HD DVD Rip

Hddvd’nin Blu-ray ile olan format savaşını kaybetmesinden sonra R.İ.P olmuştur. (Rest in peace) Türkçe’ye Allah Rahmet eylesin olarak çevrilebilir.

Mkv

Aynı .avi ve .ogm gibi bir container formatı. Açılımı Matroska Video Stream. Aynı boyuttaki .ogm formatına göre daha kaliteli video taşıyabiliyor. Subcriptdesteği olduğu için Rusça ve Çince gibi altyazıları ekranda doğru görüntülenebilecek şekilde barındırabiliyor. Birden çok Audio desteği var örneğin bir film hem İngilizce hem Fransızca hem de Türkçe olabiliyor. Bu bir container formatı olduğu için sağladığı görüntü kalitesi şundan daha kalitelidir demek anlamsız .mkv’nin .avi’ye göre üstünlükleri şunlar; Düşük header boyutu, basit container yapısı, Sınırsız sayıda audio ve video codec desteği, Sınırsız çeşitlilikte font desteği, aynı dosya içinde olmak kaydı ile sınırsız audio track desteği.

Açmakta problem yaşıyorsanız K-lite codec pack’i kurmanız muhtemelen sorunu çözecektir.Olmadı player değiştirin. Gom’da problem yaşıyorsanız Prefences /Filter/Disable Filters /Enable Quick Play Mode (disable internal video filter) secenegini aktif etmek yeterli.

mkv2vob

x264 video ve ac3 audio içeren mkv container’lı dosyaları vob formatına çeviren bir program. Mkv uzantılı dosyalari bu işlem sayesinde vob olarak PS3’de izlemek mümkün.

MP4

Aynı .avi ve .mkv gibi buda bir container (içerici, kap, muhafaza)‘dır.

Nuked

Dağıtımda yanlış olan bir şeylerin olduğunu belirtir. Bunlar senkron kayması, ses uyumsuzluğu, eksik sahne gibi şeyler olabilir. Başına eklenen ifade onun daha sonra yerine gelecek olan düzeltilmiş sürümlerle karıştırılmaması içindir. Eğer düzeltilen bir sürüm çıkmışsa adına proper veya repack eklenir. Altyazı problemi yaşayabilirsiniz, bazı sahnelerde görüntü bozulabilir. Bu yüzden arşiv için indiriyorsanız indirmeyin. Ama seyret-sil şeklinde indirecekseniz olabilir.

Proper

Nuked versiyondan sonra hata giderilip piyasaya düzgün versiyonu salınır işte bu odur. Eğer nuked ve proper versiyonu varsa properi seçmeniz gerekir. Properdeyimi nuke olan versiyonunun düzeltilmiş halini yayınlayan grup ilk yayınlayandan farklı ise kullanılır. Eğer ikisinde aynı grup yayınlarsa Repack ismini alır.

R5

Filmlerde korsanın önüne geçmek maksadıyla kullanılan bir formattır. Genelde stereo ses dosyasına sahip olup, orjinal sesleriyle kıyaslanmayacak boyutta kalitesizdir. Ayrıca telecine’den direkt aktarım yapılıp hiçbir düzenleme ya da renk ayarlarıyla vs. oynanmadığı için sinema perdesine yansıyan görüntünün olduğu gibi monitörünüze veya TV’nize yansımasından ötürü çok iç karartıcı bir görsellik ortaya çıkar; sonuçta ikisi farklı platformlar olduğundan, seyir zevkini ciddi şekilde düşürür.

R5 Line

5.Bölge (Rusya, Hindistan, Afrika, Kore vb.) için yayınlanmış Dvd’deki orjinal sesin (Örn.Rusça) ayrıştırılıp yerine başka Dvd’den alınmış orjinl sesin yerleştirilmesi ile oluşturulmuş melez dağıtımdır.Bu bahsettiğim işlemlerden dolayı bazen Görüntü/Ses senkronizasyonunda problemler olur. Bu yüzden indirmeden önce yorumları okuyun.

Repack

Nuked versiyondan sonra hata giderilip aynı grup tarafından piyasaya düzgün versiyonu dağıtılırsa buna Repack denir. Eğer nuked ve Repack versiyonu varsaRepack’i seçmeniz gerekir. Proper deyimi ise nuke olan versiyonunun düzeltilmiş halini yayınlayan grup ilk yayınlayandan farklı ise kullanılır.

Rip

Rip çok basit bir anlatımla fazlalıkların atılması ve video dosyasının boyutunun olabildiğince küçültülmesi anlamına gelir.Örneğin çözünürlük düşürülür, bitrate değeri ve ses kalitesi düşürülür.

Screener

Orjinal dvd çıkmadan önce eleştirmenler, elit kesim vs izlesin diye hazırlanan dvd’den riplenen bir release olduğunu belirtir. Filmin ufak bir kısmı siyah beyazdır ve sinir bozan “The film you are watching is a promotional copy, if you purchased this film at a retail store please contact 1-800-NO-COPIES to report it.” yazısı geçer durur. Satışa sunulacak sürüm farklılıklar içerebilir, indirmeye değer. Dvdrip’in bir alt kalitesidir.

SVCD

Super video Cd’nin kısaltılmışı olup variable mpeg-2 stream kullanilarak kaydedilen film formatı. Vcd’ile hemen hemen ayni yeri kaplayip 480 x 480 veya 480 x 576 çözünürlüğünde ideal görüntü kalitesi sağlar. Biraz problemli bir formattır.

Telecine

Direkt film makarasından alınmış kopyadır. Sinema çekimi değildir. Kamera çekime göre daha pahalı aletler gerektirdiği için cam kadar yaygın değildir. Bu analog ortamdan dijital ortama film aktarma sırasında ortaya çıkan kopya devasa boyutlarda olur. Bu yüzden aslında oldukça kaliteli kopya elde etmek mümkün olduğu halde bunun aşırı riplenmesi kaliteyi düşürür.

Telesync

Bu da kamera “Cam” çekimidir. Bunu “cam” formatından ayıran genelde kaydı hazırlayan kişi veya grubun tripod kullanarak daha kaliteli bir video kamera ile görüntüyü, profesyonel mikrofon ile sesi ayrı ayrı almasıdır. Bu sebeple Cam release’lerinden daha iyi kalitededir. Release kurallarına göre bu çekimde sinemada seyirci olmamalı ve ses ayrı kaydedilmelidir. Aksi taktirde nuke yer.

Tvrip

Genelde TV’den kaydedilen diziler için kullanılır. Eskiden pek tercih edilmezdi ama artan TV yayın kaliteleri ile oldukça kaliteli bir hal aldılar. Kötü tarafları ise kanal logolarının görünmesi ve reklamlardır.

Unrated

Sinemada görmediğiniz çıkarılmış sahneleri barındıran bir versiyon olabileceğini belirtir. Genelde “mpaa” tarafından değerlendirilen kopya sinemalarda oynadığı için bu versiyon cinsellik veya ölçüsüz şiddet içerebilir de içermeyebilir de. Unrated olması sadece değerlendirilmediği anlamına geliyor bu sahnelere sahip olduğu anlamına değil. Altyazı konusunda sıkıntı çekmemek için ilk önce “unrated” versiyon için altyazının çıkıp çıkmadığına bir bakın.

X264

Xvid’den daha kaliteli soonuç veren bir encoder’dir. Doom9’un geçen seneki karşılaştırmasında birinci olmuştur. Genelde mkv container’ı ile release edilir. H.264’ün ücretli olması yüzünden eşdeğer ücretsiz versiyonu olarak ortaya çıkmıştır.

XVCD

Standart vcd’lerin değişemeyen resolution, aspect ratio, frame rate, video ve audio bitrate’lerinin değiştirilerek, daha uyumsuz ama daha iyi kalitede vcd oluşturma yöntemi.

Torrent

Paylaşılan dosyanın büyüklüğüne göre 20 kb ile 300 kb arasında olabilen, içersinde dosya ile ilgili gerekli tanımları içeren bir dosyacıktır. Esas dosyayı indirebilmeniz için zorunludur.

Availability

Kullanıcıya(client) dağıtılan programın kaçtane full kopyası olduğunu gösterir. Her bir seed bu sayıya 1.0 ekler. O anda o dosyaynın bir kısmına sahip olan kullanıcılarda sahip oldukları oran kadar availability e ekleme yapar.

Seed & Seeder

Dosyanın tamamına sahip olan ve bunu paylaşan kişilerdir. Dosyanın tamamının paylaşımda kalabilmesi için en az bir tane seeder olması zorunludur. Yoksa dosya eksik iner.

Peer to Peer

Dosyayı indiren ve aynı zamanda bunu paylaşan kişilerdir. BT`ye asıl hız kazandıran bunların paylaşması ve birbirleri ile dosya alışverişi yapmasıdır.

Leech & Leecher

Sömürücü olarakta tanımlayabiliriz. Dosyayı indiren fakat bir sekilde bunu çok az paylaşan veya hiç paylaşmayan kişilerdir. Bütün zincirin kırılmasına ve hızın oldukça düşmesine neden olurlar. Lütfen bant genişliğinizin elverdiği kadar paylaşın.

Tracker

Sistemdeki herkesi birbirine bağlayan, torrent dosyasının yüklü olduğu dağıtıcı sistemdir. Dikkat: Dosyanın aslı burada değildir, genellikle alakaları bile yoktur, sadece torrent dosyası yüklüdür.

Reseed

Bir dosyayı seed eden kimse kalmamış ise, sadece peer’lerdeki tamamlanmamış dosyalar kalmışsa, dosyanın tamamına sahip birinin o swarm’a bağlanıp tekrar o dosyayı seed yapması gerekir. Buna reseed etmek denir. Genellikle reseed isteği yapıp da karşılığını alan peer’lar karşılık olarak dosyanın paylaşımını bir süre daha açık tutarlar.

Swarm

Bir dosyayı yükleme / gönderme amacı ile birbirine bağlanmış makineler grubu. Örnek olarak bir torrent yüklemeye başladığınızda sizin 10 peer ve 3 seeder’a bağlandığınızı söyler ise, o zaman swarm sizden ve diğer 13 kişiden oluşmaktadır.

Client

Torrentleri indirmek için kullanılan yazılımların herbirine Client denir.(Vuze, Bittorent, BitComet, BitTornado vb.)

Seed

İngilizcede “tohum” anlamına gelen kelime, Torrent dünyasında kaynak anlamına gelir. Dosyanın tümüne sahip ve paylaşımda bulunduran kişilere seeder denir.

Leech

İngilizcede “sülük” anlamına gelen kelime, Torrent dünyasında sömürücü yada dosyayı çekenlere denir. Dosyayı çeken kişiler aynı zamanda dosyanın kısmi bir bölümüne sahip olduklarından leecher diye anılırlar.

Peer

Seed ve Leech’in toplamına verilen isimdir.

Tracker

Torrentin bağlandığı basit bir sunucudur. Torrenti çeken peerler trackera dosya hakkında bilgi gönderirler , diğer peerler ise trackera bağlanarak kimse hangi dosyanın hangi parçalarının olduğunu öğrenirler. Tracker üzerinden kesinlikle dosya transferi gerçekleşmez sadece kaynak paylaşılır. Kim ne kadar dosya çekti ve ne kadar yükledi gibi istatistik bilgilerinide barındırabilir.

DHT

Distributed Hash Table peerler arası kaynak paylaşımı diye özetleyebileceğimiz bir özelliktir. Trackerdan bağımsız kaynak bulma işini üstlenir. Private (özel) trackerlarda kullanılmaması gerekmektedir.

Download

Torrent sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılardan dosya indirme işlemine verilen isim.

Upload

Torrent sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılara dosya gönderme işlemine verilen isim.

Ratio

Bir torrentin (aslında torrentden çekilen dosyaların) Upload işleminin Download işlemine oranıdır. Bu özellik Private (özel) trackerlarda özellikle önemlidir. Sağlıklı paylaşımı ve Hit&Run olayını ortadan kaldırmak ve dosyaların daha yüksek hızlarda sunulmasını sağlamak için kullanılan bir özelliğe verilen isimdir. Genek olarak Torrentdünyasında paylaşımcıyım diyebilmek için en az 0,5 ratio oranını yakalamanız gerekmektedir. Yani 1 Gb downloada 500 Mb upload yapmanız gerekmektedir. Public (genel) trackerlarda ise tamamen Torrent ruhuna ve kullanıcının insafıyla alakalı bir yaptırımdır.

Hit & Run

İngilizce anlamı Vur ve Kaç olan kelime , benzer bir anlamda Torrent dünyasında da kullanılmaktadır. Dosyayı çekip hemen paylaşımdan kaldırma işlemine ve kaldırana verilen isimdir. Torrent ruhuna aykırı bir durumdur. Ve istenmeyen bir olaydır.

Share this post

Back to Blog Haber